Wandelen op woensdag

A.s. woensdag, 15 november, gaan we weer op BOL-pad!
We wandelen dit keer buiten Bemmel, we gaan richting Meinerswijk.
We vertrekken om 09.00 uur precies carpoolend vanaf CC De Kinkel in Bemmel en parkeren de auto bij de Praets, onder de brug in Arnhem. Daarvandaan vertrekken we om 09.30 uur voor een mooie deBOL-wandeling.

------

De foto's van de wandeling op 1 november staan op Fotoalbum 1 november 2017 met dank aan Marga, Toon en Gerrie!
 
 
De foto's van de MW 2017 en 18 oktober j.l. staan op de site Fotoalbum
 

 
 
---------
   
Terugblik op het wandelseizoen 2016-2017
Op woensdag, 21 juni gingen we wandelen in de buurt van Papendal.
Het was schitterend weer, lekker warm maar niet te en we liepen grotendeels door de bossen naar Papendal waar we koffie dronken. Van daar af was het nog ca. 3 km terug naar De Leeren Doedel waar de - niet meelopende - dames van deBOL een lekker waterijsje voor ons hadden gekocht en dat was na deze prachtige tocht een heerlijk koele verrassing!
Nog even gezellig napraten en terug naar Bemmel!  Fotoalbum met dank aan Toon en Marga
 

Op woensdag 7 juni vierden we het 20-jarig Jubileum van de deBOL50+ (vh Wandelcomité 55+) wandelingen.
Het was een hele speciale, bijzondere wandeling. Het bestuur van deBOL werd aangenaam verrast met een prachtige (mierzoete) medaille, een schitterende bos bloemen en een lekker wijntje. Foto's vind je bij Feestelijke 50+tocht 7 juni


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ook op woensdag 17 mei gingen we weer 'gewoon' aan de wandel. Bij CC De Kinkel waren er om 09.00 uur nog
helemaal geen wandelaars dus ging het gehele Bolbestuur gelijk richting Zijdewinde en werd er ingeschreven buiten met de kliko als tafel. Gelukkig waren er toch weer ruim 60 enthousiastelingen en maakten we een schitterende tocht langs de Waal en  de nevengeul richting Lent. Koffiepauze bij Zijdewinde en daarna terug naar Bemmel.
Het was in onze hele drukke A4Daagse week heerlijk om zo even te mogen genieten van onze eigen omgeving! Fotoalbum de foto's van 17 mei staan per abuis in het album Bevrijdingsdag! met dank aan Toon!
 
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
Woensdag 3 mei vervalt de 'gewone' woensdagwandeling.
Wij gaan op Bevrijdingsdag 5 mei weer het Bevrijdingsvuur ophalen in Huissen (op de Markt )
Dus: op vrijdag 5 mei gaat deBOL op pad vanuit Huissen om ca. 11 uur.
Iedereen is welkom om mee te lopen. De ontvangst in Huissen met een kopje koffie is vanaf 10.15 uur en nadat wij het vuur gekregen hebben lopen we via het Exoduspad, het Patrouillepad en het Frontlijnpad  naar de kapel van Maria van de bloeiende Betuwe (ca.8 km). Bij de kapel is een korte plechtigheid en kan iedereen een bloem neerleggen. Daarna is er voor de wandelaars koffie met broodjes en vanaf 13.15 uur zullen we doorlopen naar Bemmel waar we het vuur gaan zetten bij het Oorlogsmonument bij kasteel De Kinkelenburg. We sluiten af met een drankje bij Cafe De Roskam. U bent van harte welkom.
Deze keer betaalt u geen inschrijfgeld, deze tocht wordt dit jaar gesponsord door het Vlinderfonds Huissen !
 
 
 
 

 
------- 

Op woensdag 5 april hebben we een route door het Sonsbeekpark gelopen!
80 wandelaars, mooi wandelweer, schitterende natuur, koffiepauze bij het Watermuseum waar helaas de koffie niet was zoals we gewend zijn maar al met al heeft iedereen genoten! Fotoalbum met dank aan Gerrie en Toon.

------

Op woensdag 1 februari hebben we een route gelopen in en om Doornenburg.
Schitterend weer, mooie route en bijna 80 deelnemers ! Bij de koffie mochten we Henny en Gerrie weer verwelkomen en het was goed om te zien dat Henny, die in Oostenrijk een herseninfarct had gehad, weer op de been was. We vertrouwen erop dat hij binnenkort weer met ons mee kan wandelen, hij is van plan om samen met de fysio heel hard te gaan werken aan de conditie, want wandelen is zijn passie!
 
Fotoalbum met dank aan Toon, Marga en Gerrie 
De volgende wandeltocht (na de Snerttocht van 4 februari a.s.) zal zijn op woensdag 15 februari 


------------


Op woensdag 18 januari liepen we van Lent naar Nijmegen, het was koud maar heerlijk wandelweer en de koffie aan de Waalkade smaakte weer uitstekend. Leuk dat onze Vriend van deBOL Joop Vermeer even bij ons op de koffie kwam!
Met dank aan Toon en Marga voor de mooie foto's Fotoalbum 
 
Henny Wetters, ons wandelmaatje en man van Gerrie, heeft vorige week tijdens de vakantie in Villach-Oostenrijk een herseninfarct gehad en ligt daar in het ziekenhuis. Hij wordt daar heel goed verzorgd en gaat langzaam aan vooruit. We hopen dat  ze gauw weer terug in Nederland zijn!
 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Op woensdag 4 januari liepen we een route in en om Bemmel, het was flink koud, we kregen een paar regen/hagelbuitjes maar ook een heerlijk zonnetje. Al met al:  de kop is eraf, we zijn het nieuwe jaar weer goed en gezellig begonnen met een koffiepauze bij Sportclub Bemmel. De volgende wandeltocht zal zijn op woensdag 18 januari en we starten dan bij Fort Lent om 09.30 uur! Fotoalbum met dank aan Toon en Marga!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 

Op woensdag 21 december werd de laatste wandelroute van 2016 gelopen in Gendt.90 deelnemers, goed wandelweer en iedereen al een beetje in kerstsfeer. Na de wandeltocht was er een sfeervolle bijeenkomst in het kerkje aan de dijk en werden er kerstliedjes gezongen en een kerstverhaal verteld.Na afloop kon iedereen nog gezellig napraten en elkaar goede feestdagen wensen onder het genot van een bekertje glühwein en heerlijke hapjes die werden gemaakt door Jet Wieland en haar dochters Sabine, Manon en Stefani!

Het was weer een bijzondere ochtend.
Fotoalbum met dank aan Toon, Marga, Gerrie en Annemarie.
Beste BOL fotografen, wij willen jullie ontzettend bedanken voor al die mooie foto's die jullie het hele jaar onderweg gemaakt hebben en hopen dat we volgend jaar weer heel veel mooie foto's mogen ontvangen!  
 

  Het kerstverhaal van 21 december 2016

Wij komen te samen ………………….Lieve mensen,  
Wij zijn hier vandaag bij elkaar om het jaar 2016 af te sluiten en samen stil te staan bij de gebeurtenissen in het afgelopen jaar om daarna de feestdagen in te luiden.  
Ik wil proberen om jullie een kerstgedachte mee te geven in de vorm van een verhaal dat door mijn jongste broer geschreven werd en waarin ik  het een en ander heb aangepast.
 
Wij hadden vroeger thuis in Den Haag een verfwinkel en  ieder jaar kwam tegen de kerst onze Heeroom die pastoor was in Den Haag in de winkel en hij vroeg dan om rotsenverf om het decor van de kerststal in de kerk een rotsachtig aanzien te geven. Hij was pastoor van een arme parochie in de Schilderswijk met maar weinig geld …en mijn broer moest dan maar iets maken van de restantjes verf die anders toch weggegooid werden. Dus werd er bij die oude verf wat pigment en bindmiddel gemengd tot een mooi bruin/grijs/groen sausje dat op papier een leuk effect gaf.
 
De kerststal in de parochie van heeroom was in de wijde omgeving befaamd en tijdens de kerstallentocht kwamen honderden mensen de stal bekijken. De beelden waren levensgrote poppen, het lijken net mensen maar in feite zijn het houten karkassen met een knap geboetseerde kop, geboetseerde handen en voeten, pruiken en baarden en echte kleren aan.  
 
Jaren later kwam onze heeroom weer vragen om verf maar het vervelende was dat het kleurmonster zoek was en daarom moest er iemand in de kelder van de kerk gaan kijken of er nog een stukje oud papier te vinden was. Omdat ik toen ook in de zaak werkte vond mijn vader dat ik dat klusje maar eens moest klaren, dus ging ik naar de kerk en vond in de sacristie de trap naar de kelder.
Helemaal achterin stond de beroemde kerstgroep, er was maar bar weinig licht en  ik voelde me heel klein tussen die levensgrote poppen. Maar ik zag gelukkig wel een stuk rots papier achter de herders liggen en wilde dat wat té wild eruit trekken, daardoor vielen er een paar poppen om die ik weer recht probeerde te zetten, maar dat lukte me niet zo goed, er bleef er een liggen omdat haar houten lattenlijf gebroken was.
Dus ging ik snel terug naar de winkel, gaf het papier aan mijn broer, griste stiekem een tube bisonkit mee en ging op een holletje terug naar de kerk. Zo goed en zo kwaad als het ging heb ik de hele tube leeggespoten en het herderinnetje weer stevig tegen een wandje aangezet zodat zij goed kon drogen en straks toch in de kerststal kon staan.
 
Ik was toch niet helemaal gerust op mijn reparatieklus en ging op de avond voor kerstmis toch nog maar even kijken hoe het met mijn herderinnetje was en toen ik bij de kerststal kwam, die al opgezet was maar gelukkig nog afgeschermd met een gordijn, zag ik dat zij in elkaar gezakt op de grond lag, alle bisonkit zal als een vieze plekkerige smurrie aan het verrotte hout en ik had geen tijd meer om haar weer te repareren want over een paar uur zou de nachtmis beginnen.
Terwijl ik in paniek en een beetje moedeloos stond te peinzen over wat nu?  hoorde ik gefluister naast me, ik keek maar zag niemand. "Dan ga je daar toch zelf staan” hoorde ik weer fluisteren…. Ik keek rond wie dat gezegd kon hebben maar er was echt niemand in de kerk, ik was helemaal alleen met de aangeklede poppen.
 
Weer hoorde ik: Doe niet zo moeilijk, maak er toch geen probleem van, trek die kleren aan en ga daar zelf staan, je kunt nu toch niets meer doen en het zou toch eeuwig zonde zijn als ons herderinnetje er niet bij is? … Wie kon dat nu gezegd hebben? Zou soms een van die poppen …..? Ik keek nog eens goed, er was iets met die poppen….Het was alsof er een glimlach over hun gezicht lag, zo iets levends!
Ik keek naar de herder die  naast het ineengezakte herderinnetje stond en ik riep: He zei jij dat misschien??? En toen knipperde hij met zijn ogen en zei: Natuurlijk, luister nou naar me … je moet daar gewoon gaan staan, schiet op het is zo kerstnacht.
Ja hoor …Ik lijk wel gek, dacht ik, ik ga wel vlug een sterk ijzerdraadje zoeken of zo iets, maar toen ik op mijn horloge keek en de mensen al in de kerk binnen hoorde komen was er geen weg meer terug.
Ik liep gauw naar de kerststal en trok de kleren van het herderinnetje aan en ging naast de grote herder staan die goedkeurend naar me knipoogde.  
 
Die nachtmis was het mooiste dat ik in dat jaar heb meegemaakt, ik leerde niet alleen mijn mede stalbewoners beter kennen… want iedere figuur bleek voor mij een goede bekende te zijn en had zijn eigen verhaal te vertellen, maar ik zag ook alle mensen die in de kerk zaten en kon aan hun gezichten zien dat zij aan de fijne en mooie, maar ook aan de verdrietige dingen die ze meegemaakt hadden, dachten.  
 
ik zag heel veel kleine kinderen die alle liedjes meezongen en grote kinderen die misschien liever die avond naar de disco hadden gewild, ik zag veel jonge ouders en mensen die ik dat jaar getrouwd had, ik zag een heel lief stel dat pas hun  12 ½ jarig huwelijk had gevierd, stellen die 40 of 50 jaar getrouwd waren, mensen die druk waren met verhuizen of dat al achter de rug hadden, mensen die met veel liefde voor hun ouders zorgden, mensen die vluchtelingen opvangen, mensen die hun geliefde verloren hebben of een van hun kinderen  of kleinkinderen, mensen die ernstig  ziek zijn of zijn geweest en mensen die gelukkig weer helemaal gezond zijn verklaard, mensen die snakken naar een arm om hen heen, mensen die warmte uitstralen, mensen die opkomen voor anderen, mensen waarvoor niets teveel is, mensen die met volle overgave zingen in een koor, mensen die een onderscheiding kregen, mensen die zich inzetten om iedere keer weer andere mensen lekker sportief en gezond bezig te laten zijn, mensen die lachen en vrolijk zijn, mensen die de ander troosten, mensen die alles met elkaar willen delen, mensen die meeleven, hartelijk zijn en vriendschap geven! Allemaal mensen met een eigen verhaal!  
 
Wat was ik stiekem trots op al die mensen die, al kunnen of willen ze dat misschien niet zeggen , op de een of andere manier van elkaar houden…. Ik zag dat mensen elkaar de vrede toewensten met een warme glimlach en een handdruk!........................
 
Na de nachtmis  mocht ik met alle andere stalbewoners mee om in de pastorie een glaasje glühwein te drinken en geloof het of niet, Maria en Jozef, alle herders, koningen en engelen kwamen tot leven, ik zag in hen al die dierbaren die we nooit zullen vergeten want: al zijn zij … niet meer waar wij zijn, ze zullen altijd en overal zijn … waar wij zijn!  
 
Daarom zou ik eigenlijk wel ieder jaar in de kerststal willen staan, dan moet ik misschien maar zeggen dat ik een weekje naar de wintersport ben, want ze zullen me voor gek verklaren als ik zou vertellen dat ik een week bij de schaapjes in de stal ga logeren!  
 
Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen! En vind… dat wij allemaal dat mooie gebaar, die handdruk, aan elkaar moeten geven, als teken van de vriendschap en saamhorigheid die wij als bestuur van deBOL iedere keer weer als iets heel bijzonders ervaren! En daarbij zeggen wij:   wij houden van jullie!              
 
Alle goeds voor een vredig en blij 2017!   Bestuur St. deBOL, Trudy, Bep, Ria, Jet, Anita, Cecile, Gerda en Marianne 
*********************************************************************************************    
 

  

op woensdag 7 december hebben we een schitterende tocht gemaakt van kasteel Doorwerth naar Oosterbeek.

Het was af en toe wel even een flinke klim maar dat werd ruimschoots beloond met prachtige uitzichten, het was weer ouderwets genieten met onze 80 koppige familie BOL.
Fotoalbum met dank aan Toon, Marga en Gerrie